Stappenplan werkstuk maken

Wanneer je in de bovenbouw van de basisschool zit komt er een moment dat je begint met het schrijven van een werkstuk. Een werkstuk is een project waarbij je zoveel mogelijk informatie verzamelt en beschrijft over een onderwerp wat jij interessant vindt. Soms mag je een vrij onderwerp verzinnen en soms moet je je houden aan een bepaald thema zoals een land of een dier. Maar hoe schrijf je nou een goed werkstuk?Volg dit stappenplan om een werkstuk te maken en het wordt een eitje! Dit stappenplan om een werkstuk te maken is een hulpmiddel en bedoeld als een checklist, je hoeft niet alle stappen in deze genoemde volgorde te maken.

Stap 1: de voorkant

De voorkant hoef je natuurlijk niet per sé als eerste te maken. Je kunt dit ook op een rustiger moment doen als je al grotendeels klaar bent met de rest. Op de voorkant is het belangrijk dat je het onderwerp vermeld, samen met je naam en je klas. Ook kun je de voorkant opleuken met een afbeelding van je onderwerp.

Stap 2: de inhoudsopgave en de inleiding

De tweede pagina van je werkstuk is altijd de inhoudsopgave, hierin schrijf je op welke hoofdstukken je hebt bedacht en op welke pagina je deze hoofdstukken kunt vinden. Zo hoeft de lezer van je werstuk niet eerst alles te lezen op iets op te zoeken. Daarna komt je inleiding, daarin beschrijf je onder andere waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen en wat je ervan denkt te leren.

Stap 3: het verdelen van de hoofdstukken

De derde stap in het stappenplan om je werkstuk te maken is het zoeken naar informatie, door middel van boeken of internet.Nu is het de bedoeling dat je deze informatie duidelijk en overzichtelijk in je werkstuk gaat verwerken. Het is slim om, voordat je gaat schrijven, hoofdstukken te bedenken. Zo kun je de informatie beter verdelen.

Stap 4 Nawoord en bronnen

De laatste stap van je stappenplan is het schrijven van een nawoord. In dit nawoord geef je aan wat je ervan vond om het werkstuk te schrijven en wat je ervan hebt geleerd. Op een volgende pagina geef je aan welke bronnen je hebt gebruikt. Een bron is iets waar je informatie vandaan haalt. ( bijvoorbeeld een boek of een internetsite) Wanneer je dit hebt gedaan heb je het stappenplan om je werkstuk te maken voltooid. Het enige wat je nu nog rest is dit stappenplan WERKSTUK MAKEN opbergen tot je volgende opdracht en het op tijd inleveren van je net geschreven stuk. Succes!